17. februar - 13. mai 2012

I utstillingen Gustav Vigeland og fotografiet presenteres Vigelands fotosamling for første gang for publikum.

”Mellem Øiet og Tingen maa der være klart: Det Rum er helligt:
der maa ikke stilles noget Aparat”

Gustav Vigeland, 1903

Vigeland hadde et ambivalent forhold til fotografiet. Han var svært kritisk til samtidige kunstneres bruk av fotografiet som hjelpemiddel, og han uttrykte seg også kritisk til fotografiets evne til å gjengi skulptur. Samtidig utnyttet han selv fotografiets potensial som hjelpemiddel nærmest til fulle. Han brukte fotografiet til å markedsføre sin kunst, som et hjelpemiddel i arbeidet med bestemte skulpturer, og ikke minst til å dokumentere sitt arbeid. Han brukte også fotografiene som en kilde til inspirasjon.

I utstillingen vises fotografier tatt av våre mest kjente fotografer, som O. Væring og Anders Beer Wilse. I tillegg vises fotografier tatt med Vigelands eget kamera, enten av ham selv eller av hans samboer og assistent, Inga Syvertsen. Dette er fotografier som dokumenterer Vigelands skulpturer, samt fotografier av kunstneren hjemme og i atelieret, under arbeid med skulpturene og sammen med venner og bekjente. Dette materialet er en rik kilde til innsikt i Gustav Vigelands liv og virke. Det forteller om hans bo- og arbeidsforhold, hans arbeidsprosess, kunsthistoriske interesser og inspirasjonskilder, og ikke minst gir det et innblikk i Vigeland som privatperson

Vigelands fotosamling består av mer enn 5 000 fotografiske glassplater, ca. 4 000 fotografier av annen kunst som Vigeland selv har samlet, samt et stort antall historiske fotografier på papir. Bakgrunnen for utstillingen er at museets glassplater, med støtte fra Stiftelsen UNI, ble renset og digitalisert i 2009.

Utstillingsansvarlig: Konservator Guri Skuggen
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Foto.no har intervjuet konservator Guri Skuggen om utstillingen.

Anmeldelse av fotoboken "Gustav Vigeland og fotografiet".

 

 
© Vigeland-museet / Nobels gate 32 / N-0268 Oslo / tel. +47 23 49 37 00 / postmottak.vigeland <at> kul.oslo.kommune.no


Webdesign ©2016-17 Web Norge