13. mars - 24. mai 2015

Det er en svært tradisjonsrik kunstform som fører kinesiske Xiaoguang Qiao og dansk-norske Karen Bit Vejle sammen i utstillingsprosjektet
Paper Dialogues. Papirklippekunst, også kalt psaligrafi, spores mange århundrer tilbake til Kina, men kunstformen har vokst frem også i den vestlige verden. Gjennom Paper Dialogues får publikum muligheten til å oppleve både kinesisk og nordisk klippekunst; Qiao formidler arven etter Kinas unike historie for psaligrafi, og stiller ut en ni meter lang frise med dragemotiv. Med sine sju monumentale drageegg i hvitt papir, utforsker Vejle den skandinaviske kulturarven.

paper dialoguesDragen som mytisk skikkelse
Dragen som mytisk skikkelse har vært kunstnernes felles tematiske utgangspunkt for de to verkene. Drager dukker opp i både skandinavisk og kinesisk kulturhistorie, men hvor like er de egentlig? Hvilken symbolverdi har de, og hvordan kommuniserer den norrøne dragen med den kinesiske dragen long, som i følge myten er opphavet til alle mennesker i Kina?

Munch, Ibsen og oljeeventyret
I tillegg til å fordype seg i dragetematikken, legger også Vejle den norske nasjonalfølelsen under lupen med sine monumentale papiregg. Med inspirasjon fra blant annet dragestilen, nordlys og norske skoger, komponerer Vejle intrikate motiver som på en eller måte refererer til norsk historie og kultur. Blant annet finner man silhuetter av både Edvard Munch og Henrik Ibsen, blandet inn med referanser til for eksempel 22. juli, norske oppfinnelser og oljeeventyret. Vejles detaljerte mønstre med tydelig narrativ skiller seg fra Qiaos mer spontane former. Utstillingen viser dermed også hvor ulike uttrykk som kan skapes simpelthen med saks og papir.

Utstillingsturné i Kina og Norge
Paper Dialogues åpnet i oktober 2014 i Today Art Museum i Beijing. Utstillingen reiste videre til Liu Haisu Art Museum i Shanghai, før den i mars 2015 åpner i Vigeland-museet. 13. juni 2015 åpner utstillingen ved Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim.

Se innslag om utstillingen fra NRK Østlandssendingen her.

Utstillingsprogram:
15. mars kl. 14:
Omvisning med Karen Bit Vejle
29. mars kl. 14: Omvisning

Presse
Les pressemelding her. Ta kontakt med prosjektleder for Paper Dialogues Elise Chen (41440388) eller formidlingskonsulent Vigeland-museet Elin-Therese Aarseth (98614799) for mer informasjon og pressebilder.