19. februar - 15. mai 2016 Mattias Harenstam

Modig oppgjør med Vigeland - Kjetil Røed, Aftenposten
En taktil, sterk og konsentrert utstilling hvor Vigeland spøker i bakgrunnen - Line Ulekleiv, Klassekampen
Verden tatt på fersk gjerning - Oda Bahr, Morgenbladet

Utstillingen i Vigeland-museet er den mest omfattende presentasjonen av Mattias Härenstams arbeider til nå, og hans første museumsutstilling. Utstillingen består av både tidligere og nye arbeider, i all hovedsak skulptur. I de nye arbeidene har Härenstam latt seg inspirere av Gustav Vigeland både når det gjelder materialvalg og tematikk. Han har arbeidet som steinhugger for første gang med tre arbeider i stein. I tillegg vises to nye arbeider i tre.

Tematisk dreier det seg blant annet om motsetningen mellom det horisontale og det vertikale. Härenstam er opptatt av kontrasten mellom vår streben oppover - eller vårt "vertikale ønske", som han formulerer det - og kreftene som trekker oss nedover - jordens gravitasjon. Han er også opptatt av monumentalitet, og med den 5,5 meter høye, tynne og vaklevorne treskulpturen Begjær, problematiserer han dette begrepet.

Typisk for Härenstams arbeider, uansett medium, er de mørke undertonene. Savn, kaos og det ukontrollerbare er ofte tema.

Mattias Härenstam (f. 1971) er utdannet ved Vestlandets Kunstakademi i Bergen (1992-1996) og Städelsschule, Staatliche Hochschule für Bildende Künste i Frankfurt am Main (1995). Härenstam har hatt en rekke separatutstillinger, blant annet i Galleri UKS i 2009 og i Kunstnerforbundet i 2012. I 2013 ble hans kortfilm Rekonstruksjon nominert til Amanda-prisen.

Det vil publiseres katalog til utstillingen.

Les katalogtekstene her
Helga-Marie Nordby: Mattias i underverdenen
Kristian Skylstad: Besvergelsen av tilværelsen

Utstillingen er støttet av Oslo Kommune, Kulturetaten og Kulturrådet.

Utstillingsprogram

15. mars