3. juni - 18. september 2016

Håkon Anton Fagerås, Thea (detalj), 2015.

Usedvanlige marmorskulpturer fra vår tid - Edel Bakkemoen, Aftenposten

Kan man elske (med) en skulptur? - Lars Elton, Dagsavisen
Perfekt sommer - Arve Rød, Dagbladet
Befriende antimonumentalt - Øivind Storm Bjerke, Klassekampen

Vigeland-museet er stolte av å presentere Håkon Anton Fagerås (f. 1975) som årets sommerutstiller.
Utstillingen viser både nye og eldre arbeider. I tillegg til flere marmorverk vises to nye skulpturer i støpejern.

I sin generasjon er Fagerås blant de få som arbeider med figurativ skulptur. Han er klassisk i formspråket, og benytter seg av tradisjonelle materialer som bronse og marmor. Likevel representerer Fagerås et brudd med den klassiske skulpturtradisjonen. Skulpturene forestiller ikke opphøyde guder og heltinner, men helt vanlige mennesker frosset i et øyeblikk av ingenting. Det er nøkterne hverdagslige portretter og situasjonsfremstillinger; tre spedbarn som ligger og sover; en kvinne som klør seg på hoften; en gammel mann med lett sammensunket kropp, bærende på en sovepute.

Fagerås sine arbeider er ikke fylt med symbolikk eller metaforer. De er heller ikke teatrale. På denne måten er det ikke opplagt hva de betyr eller hva de forteller oss. Likevel mangler skulpturene verken historie eller tilstedeværelse. Men fortellingen om før og etter det øyeblikket de er foreviget i, er noe vi som betraktere må føle og tenke oss frem til.